\"В момент, когато страната е в икономическа криза, има атаки към БЛС, кое наложи точно сега да бъдат повишени тези такси\", попита Лъчезар Иванов...

Минималната такса от 24 лева за лекарски преглед на частно, която Българският лекарски съюз определи (БЛС), предизвика недоволството на немалка част от хората, които се оплакаха, че е непосилна за тях и така ще останат без лекарска услуга.


\"Лекарската професия е много трудна. Един лекар учи 6 години, после още поне 5 години специализира. Това е изключително тежък труд и през това време те не получават доходи\".


Така зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов оправда в \"Здравей, България\" решението на съюза.


Ако лекарите не го спазват, това означа нарушение на етичните норми, но за глоби още не може да се говори, поясни той.


Ако обществото отхвърли тази идея, БЛС е склонно да се откаже от предложението, каза още д-р Йорданов, тъй като лекарският съюз не вървял срещу пациентите.


\"За спешно болните лекарят е длъжен да окаже безплатна медицинска помощ и преглед\", поясни зам.-председателят на БЛС.


Депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по здравеопазване в НС д-р Лъчезар Иванов от своя страна зададе няколко реторични въпроса.


\"В момент, когато страната е в икономическа криза, има атаки към БЛС, кое наложи точно сега да бъдат повишени тези такси\", попита Иванов.


Той счита, че доверието между лекар и пациент е твърде разклатено в последните години и се учуди, че в момент, когато се правят опити то да се възстанови, БЛС взима това решение.