Пожар, избухнал в осем етажния жилищен блок 210 в Русе, превърна Разпети петък в истинско изпитание за семействата от вход В.

Пожар, избухнал в осем етажния жилищен блок 210 в жк \"Чародейка\" в Русе, превърна Разпети петък в истинско изпитание за семействата от вход В.

Пламъците избухнали около 13 часа на площадката между 6 и 7 етаж, където се съхранявали дървени материали и доста ненужни вещи. Причината за огъня най-вероятно е незагасена цигара, но поради характера на натрупаните боклуци пожарът се развихрил и изпълнил с гъст дим цялото стълбище.

Първоначално съседите се опитали със собствени сили да овладеят стихията, но след като тя се разпространила, те били принудени да извикат пожарната. Три пожарни коли и една линейка се отзовали почти веднага на сигнала.

Заради пламъците живеещите в апартаментите от 7 и 8 етаж останаха заклещени в домовете си, като сред потърпевшите имаше и две сами деца – на 8 и 16 години, чиито родители са били на работа. Бащата Сунай спешно се прибра, но единственото, което можеше да направи, бе да поддържа връзка с децата си по мобилния телефон.

 

По съвет на пожарната заклещените хора бяха излезли на задните си тераси и очакваха там да приключи драмата. В единия от апартаментите имаше и газова бутилка, която гръмна на няколко пъти, но без да предизвика сериозни разрушения. Тъй като огънят не се разпростря в апартаментите, нямаше пряка опасност за живеещите и не се наложи да бъдат евакуирани по спешност.

Борбата с огъня продължи около два часа, след което стихията бе овладяна. Достъпът до апартаментите бе затруднен заради дима, който бе обгазил част от хората, опитали се в началото да потушат огъня със собствени сили. /БГНЕС