Бум на пациенти след великденската трапеза очакват в спешните отделения из страната. Основните оплаквания в този период – усложнения след преяждане и прекомерна употреба на алкохол.

Бум на пациенти след великденската трапеза очакват в спешните отделения из страната. Основните оплаквания в този период – усложнения след преяждане и прекомерна употреба на алкохол.

Най-сериозни са рисковете за хората, които са постили дълго време.

Захранването след постите трябва да бъде плавно, съветват специалистите. Дори за тези, които не са постили – добре е  великденското меню да включва до две яйца, 200 грама чисто месо, повече салати и течности.

Колкото и да е трудно – диетолозите препоръчват – по-малко козунаци и повече плодове.

Празничното преяждане може предизвика сериозни стомашни оплаквания и тежко, необратимо да увреди сърдечно-съдовата система, предупреждават лекарите. Ако все пак прекалим – и без това наближава периодът за разтоварващ хранителен режим, напомнят специалистите.

През този период е добре да намалим пържените, панирани и богати на мазнини меса. повече плодове, зеленчуци и движение ни гарантират бързо влизане във форма, уверяват диетолозите.

Можем ли да се насладим на празничната трапеза без страничните ефекти – вижте съветите на специалистите по хранене във видеото.