На днешния ден преди 25 години се случи трагедията в Чернобил. Репортерът на Нова телевизия Мария Димитрова и операторът Владислав Топчиев скоро се завърнаха от мястото на трагедията...

На днешния ден преди 25 години се случи трагедията в Чернобил. Репортерът на Нова телевизия Мария Димитрова и операторът Владислав Топчиев скоро се завърнаха от мястото на трагедията.

 

В \"Здравей, България\" те разказаха повече за това какво е усещането да си на такова място.

 

\"Самият момент, когато стигнеш до реактора и видиш, че радиацията е 10 пъти над нормалните нива, усещането е изключително странно. Първата ми мисъл беше сега какво да правя. Имам работа, но в същото време осъзнавам, че е изключително опасно. Казваш си – ако сега си затворя устата и не дишам, мога ли да си помогна. Отговорът за съжаление е не\", разказа Мария Димитрова.

 

Само в Украйна пострадалите са над 3 милиона души. Колко обаче е целият брой не знае никой, защото статистика и до ден днешен не се води. Всеки ден има нови и нови случаи, защото там продължава да е опасно, разказа още журналистът.

 

\"Интересно е да присъстваш на токова място, където преди 25 години е имало живот\", сподели от своя страна Владислав Топчиев.

 

\"За някои неща се усъмних, че има лек постановъчен ефект. Например, един гинекологичен стол пред болницата. В детската градина - детски противогази, Чебурашка, счупено пиано. Според мен е имало е режисьорка версия, за да провокира красивия кадър\", каза още операторът.

 

Целият материал по темата ще бъде излъчен в две части в \"Темата на Нова\" тази събота и неделя.