Турски майстори демонстрираха уникален метод за рисуване върху вода в Пловдив. Те представиха едно от най-древните изкуства за украса, възникнало още през 9 век в Тюркистан. Демонстрацията им се превърна в истинска атракция.

Турски майстори демонстрираха уникален метод за рисуване върху вода в центъра на Пловдив. Те представиха едно от най-древните изкуства за украса, възникнало още през 9 век в Тюркистан. Демонстрацията им се  превърна в истинска атракция.

24-годишната Бадагюл е от Одрин и е най-младият наследник на фамилията Чифтбудак,  която е известна в Турция с рисуването върху вода. Научила се от родителите си, които са изкуствоведи. Това всъщност е \"ебру\"- едно от най-древните изкуства за украса, при което картините се създават с нанасяне на бои от пръст и прах върху сгъстена вода.  Всичко се прави от естествени материали, споделя художничката.

Бадагюл казва, че изпълнено с любов и настроение, изкуството Ебру отразява света на мистериите върху водата. Обича да прави цветя, като предпочита карамфилите и розите. Самата тя е преподавател по рисуване и вече учи децата на тънкостите в най-древното изкуство за украса, а именно рисуването върху вода.