Агенцията по храните провери над 7000 обекта. Резултатът - 400 предписания, 40 тона бракувани храни и 21 временно затворени обекта...

\"Досега са проверени над 7000 обекта – производствени предприятия и търговски обекти. Има над 200 акта, 400 предписания, 40 тона бракувани храни, предимно с изтекъл срок на годност, без необходимата документация и маркировки. Има и 21 временно затворени обекта\".

 

Това информира в \"Здравей, България\" изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Той допълни, че проверките продължават до Гергьовден.

 

Тези констатации обаче били от преди Великден и явно, по думите му, проверките имали дисциплиниращ ефект, тъй като по време на самите празници не е имало драстични нарушения.

 

\"Нарушенията са предимно в магазинната мрежа в големите градове, където има стълпотворение на потребители\", поясни Войнов.

 

\"Към момента има 30 предприятия са подали за одобрение искане да произвеждат хляб по българския държавен стандарт. На 10 от тях е отказано\", заяви Йордан Войнов по повод новите стандарти за качество на българския пазар.

 

Имало недостиг на качествено брашно и това била основната причина по магазините да липсва хляба по БДС.

 

По отношение на местните продукти със знак „Стара планина\", Войнов заяви, че в началото е имало бум на пазаруване на тези продукти. Сега обаче не се отчитат такива големи продажби.

 

\"За нас целта е потребителят да има правото на избор – дали да яде месо по стандарт или не\", допълни той.

 

Стандартите, които тепърва ще се появяват, ще са браншови. Предстоят разговори с браншовиците от консервната промишленост и ще се изяснят параметрите на стандарта на лютеницата.