Тази година във военния парад участват само военнослужещи и едва три хеликоптера. Танковете и другата военна техника останаха в поделенията заради бюджетни икономии...

По традиция на 6 май Българската армия отбеляза своя празник с военен парад. Тази година обаче в него участваха само военнослужещи и едва три хеликоптера. Танковете и другата военна техника останаха в поделенията заради бюджетни икономии.

 

Началото на празника беше отбелязан с освещаването на българските бойни знамена. В памет на загиналите български воини първите в държавата поднесоха венци и цветя. Тържественият водосвет отслужи Знеполският епископ Йоан.

 

Малко по-късно празникът на военните продължи с традиционният военен парад. Тази година обаче може би в синхрон с финансовата криза той премина в скромни мащаби.

 

Началото на парада дадоха три вертолета - водени от Ми-17 с националното знаме. Той беше ескортиран от два вертолета Кугар от авиобаза \"Крумово\".

 

Екип на \"Календар\" успя да проследи подготовката и преминаването им над столичния площад \"Батенберг\".

 

По традиция се смята, че на Гергьовден времето винаги трябва да е хубаво. Тази година не направи изключение, което събра и стотици любопитни погледи на площада.

 

В церемонията се включиха и над 500 военнослужещи от 7 блока, които преминаха по столичните жълтите павета.