Ако се приемат промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, ще доведат до непрозрачност в работата, до увеличаване на цените на някои лекарства и до намаляване на професионализма при обслужването в аптеките...

\"Не одобряваме конкретни промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина и начина, по който те бяха предложени на парламента\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" Станислав Цанков, зам.-председател на Районната фармацевтична колегия, по повод готвения протест от фармацевтите.

 

Той е на мнение, че ако тези промени се приемат, ще доведат до непрозрачност в работата, до увеличаване на цените на някои лекарства и до намаляване на професионализма при обслужването в аптеките.

 

\"Професионализмът ще се намали, защото ще се разреши на непрофесионалисти да работят в аптеки. Хора с елементарна подготовка ще имат право да консултират и да продават определени продукти – козметика и хранителни добавки\", обясни Станислав Цанков.

 

Той обаче не е сигурен дали ще правят само това, а и е на мнение, че хранителните добавки не са нещо безобидно, тъй като в много случаи добавка и лекарство се различават единствено по начина на регистрация.

 

\"Хората гледат на аптеките не като търговски обекти, които са в конкуренция и трябва да се унищожават, а напротив. Аптеката е здравно заведение и е нормално да има в малките населени места, а не само в големите градове\", на мнение е Цанков.

 

Той се надява да не се стигне до протести, тъй като това е крайна мярка с неизвестен изход. Все още се водят преговори и се изрази надежда да бъде чуто разумното в тях и да се вземат съответните мерки. Ако това обаче не стане, фармацевтите все пак ще протестират.