След дъжд качулка – Столична община започва обстойни прегледи на всички сгради в столицата в рамките на следващите 3 години...

Едно от момичетата, които паднаха от третия етаж на кооперация в центъра на София заради откъртен парапет, все още е в тежко състояние.

 

То е на апаратно дишане и има опасност за живота й заради тежка двустранна белодробна травма. При инцидента от събота пострада още едно момиче, а момче от чешки произход загина.

 

Междувременно полицията разследва случая, проверка на състоянието на сградата пък прави комисия към Столичната община.

 

Дали сградата е безопасна няма как да бъде установено бързо, защото тя няма технически паспорт. Резултати от проверката пък още не са готови.

 

Обстойни прегледи ще бъдат направени на всички сгради в София в рамките на следващите три години именно, за да се знае в какво състояние са блоковете, къщите и кооперациите.

 

За да получат сградите здравния си картон обаче, собствениците ще трябва да бръкнат доста дълбоко в портфейлите си.

 

Освен това техническите паспорти се издават или за целия блок, или за целия вход. С други думи – съседите ще трябва да се съберат, да наемат фирма, която да направи проверка на жилищата им, след това пак заедно да платят за извършената услуга и накрая да внесат паспорта си в общината.

 

Ще могат ли обаче българските домакинства да отделят около 2000 лева, за да направят здравния паспорт на апартамента си - отговорът очаквайте утре в \"Календар\".