Промените ще позволят да прехвърляме телефонния си номер от един на друг мобилен оператор само в рамките на един ден. Освен договор за две години, мобилните оператори задължително трябва да предлагат и по-кратък вариант...

От утре всички жители на Европейския съюз вече ще имат нови, по-големи права при ползването на мобилни услуги. Операторите ще са длъжни да ни предоставят няколко възможности.


Промените ще позволят да прехвърляме телефонния си номер от един на друг мобилен оператор само в рамките на един ден. Освен договор за две години, мобилните оператори задължително трябва да предлагат и по-кратък вариант. Неговият срок ни трябва да  бъде по-дълъг от една година.


Според Европейската комисия това ще позволи на клиентите да прекратяват по-лесно договорите си и да се прехвърлят към друг оператор, ако намерят по-изгодни условия.


Освен това, Европейската комисия готви и ново намаление на цените за роуминг на телефоните. То трябва да трябва да влезе в сила след три години. Предвижда се от юли 2014-а цената за обаждане в рамките на Евросъюза да падне до около 48 стотинки. Намалението е близо с 40 %, сравнено със сегашните 90 стотинки за минута.


Като вариант се предвижда от 2016-а година роумингът напълно да отпадне.