Трудноподвижните хора са като всички останали и имат право на свободен достъп в градската среда...

Доколко достъпна е столицата за хора с увреждания? Отговорът на този въпрос потърси екип на \"Здравей, България\".

Заболяване в ранна детска възраст приковава Ваня към инвалидната количка. Въпреки това тя не губи надежда и живее като всички останали хора. Единствената пречка в ежедневието й остава липсата на адекватна инфраструктура, която да улеснява движението й в града.

Срещнахме се с Ваня на метростанция \"Константи Величков\". Оказа се, че тя не може да излезе от там. Причината е липса на асансьор. Така Ваня е принудена винаги да премисля маршрута си. Друг проблем, с който тя се сблъсква, е качването в самите мотриси.

За друг вид градски транспорт Ваня отдавна е забравила. Колите, в които има съоръжения за инвалиди, са твърде малко, а шофьорите не просто не са подготвени.

Заедно с Ваня се придвижихме до метростанция \"Сердика\", която е достъпна за трудноподвижни хора. На нея обаче има само един асансьор. Там Ваня трябва да преодолее поредното препятствие.

Пред подобни проблеми са изправени и Надя и Емил. Влизането им в метростанция „Константин Величков\" заедно с малката им дъщеричка се оказа трудна задача. Освен че няма асансьор, са нужни редица усилия за да може детската количка да влезе в изградените рампи.

Малката Ема е с диагноза микроцефалия. Всеки ден тя трябва да ходи на рехабилитация. Родителите й отдавна са се отказали от услугите на градския транспорт, защото според тях това е непосилно препятствие. Емил не скри, че понякога дори и за него не е лесно да се справи с множеството трудности, които среща в градската среда.

Лиза Бочева е с прогресивна мускулна дистрофия. След няколко кошмарни опита Лиза вече избягва да  ползва градския транспорт. Тя е със 100% чужда помощ, но се оказва че съществуващите у нас програми за личен асистент не са достатъчно ефективни. Според Лиза часовете, които се полагат на нуждаещите са недостатъчни.

Трудноподвижните хора са като всички останали и имат право на свободен достъп в градската среда.