\"Софийското метро е едно от метрата в света, което има голям процент достъпна за хората с увреждания среда\", заяви директорът на \"Метрополитен\" инж. Стоян Братоев...

\"Софийското метро е едно от метрата в света, което има голям процент достъпна за хората с увреждания среда\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" директорът на \"Метрополитен\" инж. Стоян Братоев.

 

Той поясни, че само три метростанции към момента нямат такава среда и се оправда с думите, че когато първите метростанции са строени в проектите не е имало норми и изисквания за достъпност.

 

\"След 2000 година започнахме да работим по този въпрос и от 8-те първи станции направихме 5 с достъпна среда. Остават още три и до края на годината те ще бъдат оборудвани. Всички нови станции, строени след 2000 г., имат асансьори за хора с увреждания\", обясни инж. Братанов.

 

Той гарантира, че догодина метрото у нас ще е 100% достъпно за хората с увреждания.

 

Директорът на дирекция \"Социални дейности\" в Столична община Нина Владимирова от своя страна обясни, че общината реализира европроект за над 61 милиона евро за изграждане на достъпна среда. По него ще бъде реновирано трамвайното шосе по бул. \"България\". Ще се закупят и 50 нови тролейбуса.

 

\"Столицата ни все още не е достатъчно достъпна. През 2005 г. от 196 детски градини е имало само две, в които е имало рампи. От 180 училища само в 8 е имало рампи, а в 4 асансьори. Към настоящия момент в 42 училища и 40 детски градини има изградена достъпна среда\", заяви Нина Владимирова.

 

На тези твърдения директорът на Центъра за независим живот Капка Панайотова опонира, че не са верни и че само 4 училища в София са достъпни. По думите й проблемът не се състои само в наличието или не на асансьори, а са нужни съвкупност от мерки.