Променливото магнитно поле причинява резки колебания на кръвното, сърцебиене и отпадналост...

Вчера излезе информация за предупреждение на НАСА, че активността на Слънцето започва да се увеличава след дълъг период на затишие и се очакват безпрецедентни магнитни бури до 2013 година. Британски учени пък прогнозират, че в близките 18 месеца Земята ще попадне под въздействието на най-силната от век и половина магнитна буря, предизвикана от голямо слънчево изригване.

 

\"Тази информация е невярна. Тя е получена от анонимни британски учени и в никакъв случай не съвпада с мнението на международната научна колегия\", заяви в \"Здравей, България\" проф. Петър Велинов от Института за космически и слънчево-земни изследвания към БАН.

 

\"При нас в БАН и в останалите международни институции се прави голяма наука, но забелязваме, че се развива лъженаука или още псевдонаука\", допълни професорът.

 

\"Нашите прогнози са, че следващият слънчев максимум – 2012-2013 година, ще бъде с около 80-90 слънчеви петна, което е слаба слънчева активност. Разбира се ще има няколко магнитни бури, но в никакъв случай няма да има катастрофални събития\", поясни още проф. Петър Велинов.

 

Той допълни, че България е добре защитена, защото се намираме на средна ширина. Опасността е за северните ширини. В скандинавските страни, например, честотата на инфаркти при силни магнитни бури е четири пъти и половина повече, отколкото в България.

 

\"Всеки човек понася по различен начин магнитните вълни. Делим ги на две основни групи – как действат на здравите хора и на тези с хронични заболявания\", поясни от своя страна психиатърът д-р Веселин Герев.

 

Променливото магнитно поле причинява разширение на съдовете в цялата кръвоносна система и от там симптомите – резки колебания на кръвното, сърцебиене и отпадналост. Хората в активна възраст пък имат главоболие и са без тонус.

 

\"Най-отчетливите симптоми са проблемите със съня. Човек започва да заспива по-трудно няколко дни, сънят му е неспокоен и сънува много често. Съответно на следващия ден е отпаднал\", каза още д-р Герев. Въпреки това голяма част от хората не усещат тези симптоми.