Как се живее непосредствено до строежа на околовръстното и какви неудобства причинява това?

Дълбок изкоп, който е част от строежа на Южната дъга на околовръстния път застрашава живота на много хора. Освен това строителната дейност на Бистришко шосе откъсва от цивилизацията редица домакинства.


Как се живее непосредствено до строежа на околовръстното и какви неудобства причинява това?


Шумът от машините, строящи новия участък от околовръстния път са най-малкото притеснение на живущите тук. Най-големият проблем е дълбок изкоп, намиращ се непосредствено до къщите. Хората са притеснени за сигурността си, защото според тях строителният обект не е обезопасен.


Жителите на квартала са тотално откъснати от света. Линейки и таксита дотук не стигат, защото просто няма откъде да минат.


Дори единственият магазин в района е на път да фалира. Стоката се пренася на ръка от самите собственици. Неволята ги е принудила да превозват някои от по-тежките продукти с количка за строителни материали.


Някои от най-потърпевшите са принудени да обикалят през три двора, за да излязат на улицата. Тези дървени стълби са единственият път към цивилизацията за живущите от района. Според хората обаче те са нестабилни и опасни. Освен това всички отходни води се изливат непосредствено в изкопа.


От фирмата изпълнител обясниха, че наистина има известни пропуски в обезопасяването на обекта, но обещаха, че съвсем скоро ще вземат мерки.


От АПИ отказаха коментар пред нашата камера. След дълги уговорки все пак ни изпратиха писмено становище, от което става ясно, че хората в района са съгласни с условията на строителния обект.


Според тях обаче жителите ще получат безопасен достъп до жилищата си едва в средата на август, когато се очаква да приключи строителната дейност в района. А до тогава хората от квартала ще трябва да разчитат на късмета всеки път, когато излизат през входната врата.