Той добива славата на известен плейбой, но и на активен спортист...

Князът на Монако Албер ІІ е една от най-популярните светски личности в Европа.

Монако е втората най-малка независима държава в света след Ватикана. Княжеството е малко, но много богато и изключително популярно сред световния елит. От столетия то се управлява от фамилията Грималди, от която е и принц Албер ІІ.   

Аалбер Александър Луи Пиер Грималди е роден на 14 март 1958 година в Монако. Той е син на Рение ІІІ - принц на Монако, и на киноактрисата Грейс Кели – една от големите звезди на Холивуд след Втората световна война.

 

Сватбата им през 1956 година се превръща в светското събитие на годината и носи блясък и слава на Монако. През 1982 година обаче трагедия разтърсва династията Грималди – принцеса Грейс загива в автомобилна катастрофа.

 

Така Албер и неговите сестри Каролин и Стефани се прощават със своята майка. Принцът преминава стаж във френското морско училище, а след това завършва политически науки в известния колеж Амхърст в САЩ.

 

Той добива славата на известен плейбой, но и на активен спортист. От 1985 година е член на мМеждународния олимпийски комитет. Участва в няколко олимпийски игри като състезател по бобслей.

 

Баща му Рение ІІІ почива на 6 април 2005 година. Неговият наследник Албер се възкачва на трона на княжеството.