Раздържавяването на \"Български пощи\" може да остави хиляди хора без работа...

Синдикатите в \"Български пощи\" са твърдо против изваждането на дружеството от забранителния списък за приватизация.

 

И от двата пощенски профсъюза обявиха готовност за ефективни стачни действия в момента, в който промените в закона за приватизация и следприватизационен контрол бъдат гледани на първо четене в парламента.

 

Раздържавяването на компанията може да остави хиляди хора без работа и да доведе до закриването на стотици малки пощенски станции.

 

В пощенската станция на село Найден Герово 22-годишният Христо Господарски е единствен обитател. Той изпълнява функциите на началник и на пощальон.

 

Писма и колетни пратки в Найден Герово се пращат рядко. Освен това по бързина и обслужване родните пощенски услуги трудно се конкурират с куриерите. Въпреки това за някои станцията е жизненоважна.

 

Европа задължава страната ни да предлага стандартен пакет пощенски услуги на добро качество и на поносими цени във всяка точка. У нас засега това правят близо 13 хиляди служители в почти 3000 пощенски станции.

 

Очакванията на синдикатите са с приватизацията близо 5000 души да загубят работата си, а села като Найден Герово има вероятност да останат без пощенска станция.

 

Ако малкият офис на Христо бъде заключен завинаги, най-близкото място за получаване на пенсиите ще бъде град Съединение.

 

В големия град лесно ще намерим алтернативи на класическата пощенска услуга. На много места в страната обаче прозорчето на пощенската служба е единствения прозорец на хората към света.