Собствениците на аптеки не са били предупредени, че въпросното лекарство се поема от Касата..

Жена, болна от множествена склероза, е била принудена да плати за лекарството си, което се поема от Здравната каса. Причината за това бюрократично недоразумение, при което фармацевтичната фирма, производител на лекарството и Здравната каса са пропуснали да уведомят собствениците на аптеки, че въпреки поскъпването на лекарствата за множествена склероза пациентите не трябва да доплащат за тях.


Както обикновено, в началото на всеки месец Петя купува лекарството си бетаферон,  което се поема изцяло от Здравната каса. На първи юли обаче фарамцевтите й обясняват, че вече ще трябва да доплаща за него .
И въпреки че инвалидната пенсия на Петя е само 115 лева, тя плаща лекарството и го взима.


За да разберем каква е причината от първи юли бетаферонът да се доплаща, потърсихме фармацевтите, които са го продали на Петя. Те отказаха да говорят пред камера, но ни обясниха, че от началото на този месец са увеличени цените на лекарствата за болните от множествена склероза.


Впоследствие фармацевтичните фирми и Здравната каса са сключили договор, според който пациентите не трябва да доплащат. Тази информация обаче е достигнала до аптекарите четири дни по-късно, а през това време Петя и много други болни са дали  инвалидните си пенсии за въпросните медкаменти.


От Здравната каса се извиняват за недоразумението и молят болните от множествена склероза, които са платили иначе безплатните си лекарства, да поискат от фирмите производители да ги обезщетят, както направи и Петя.

 

Ден след снимането на репортажа, от фирмата производител се свързаха с Петя и й върнаха парите, които е дала за лекарството.