В Стария град на Несебър пък е напълно забранено за автомобилите на туристите...

През летните месеци хиляди семейства стягат куфарите и потеглят с автомобилите си към Черноморието. Има ли къде да се съберат всички тези коли и колко всъщност ни струва това удоволствие.


Бягайки от големите градове, повечето от нас рядко се замислят какви препятствия може да срещнем в морските курорти. Малко след като пристигнем пред хотела или квартирата си обаче се сблъскваме с първия проблем – къде да паркираме колата си. Избрахме Несебър, за да проверим как туристите и общината се справят с този въпрос.


В Несебър има няколко общински паркинга, които събират над 1000 автомобила, има и електронни табла, на които пише колко свободни места има на тях и къде точно се намират. Малката подробност е, че за тези места се плаща.


Или с други думи – по 8 лева на ден, точно колкото всеки турист трябва да плати и чадър и шезлонг на плажа. Другата подробност е, че тези паркинги са неохраняеми.


В Стария град на Несебър пък е напълно забранено за автомобилите на туристите.


Местните жители ни предупредиха и да не рискуваме да паркираме на забранените места, защото паяците в Несебър не спят. Затова решихме да проследим един от тях още в началото Наказателният паркинг в града е само един, а ако ни вдигнат колата ще трябва да платим глоба от 36 лева, плюс по още два лева за всеки час престой.