Хората няма да обжалват решението на съда, защото нямат пари за адвокат...

Възрастната двойка, която живее в Златоградското село Долен, поискала да смени имената си. В дома им откриваме само Расим, който от прага ни обяснява, че предпочита да го наричаме Румен. Причината  затова е същата, която изтъкнал и  в съдебната зала.

Обяснява ни, че името Расим му е дадено от покойните му родители. Те смятали, че щом изповядват исляма трябва да носят и арабски имена. Теория, с която той изобщо не е съгласен. Обяснява, че се простил с името Расим още по времето на така наречения възродителен процес. През 1993 г. обаче, чрез съдебно дело той и съпруга му отново връщат арабските си имена. Защо го направили  той отказа да разкаже. Отговорът научихме от внучката му.

До 1993-та година бяха с български имена. И тука в селото казаха, че имамът им е казал, че няма да ги погребва, разказва тя.

Допълва, че ходжата, който отказвал погребения на мюсюлмани с български имена вече бил покойник. Новият имам не делял вярващите по произхода на имената. Затова и възрастната двойка събрала кураж да стигне до съда. Що се отнася до това как Расим приема отказа на съда отново да се казва Румен: \"Щом не искат, ако искат, много им здраве\".

 

Казва, че няма да обжалва решението на съда, тъй като няма пари за адвокат. Мотивът на магистратите за отказа, е че не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускаща промяна на имената.