Причината е, че се въвеждат нови правила за хранене...

От 15 септември се увеличава таксата за детските градини. Причината е, че се въвеждат нови правила за хранене. Плодовете и зеленчуците трябва да изместят солта и захарта в детското меню. Така според здравните власти ще се ограничи затлъстяването при подрастващите.


Новината за новите правила за хранене в детски градини, лагери и домове за деца, както и евентуалните по-високи такси завари бабата на 6-годишния Антон в парка. Новата наредба ще приучва към нов тип хранене, твърдят от здравното министерство.


Така от 15 септември децата ще хапват по пет пъти на ден. В дневното меню ще има поне един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и месото.


Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда и просо. Децата до пет години ще хапват поне по 300 грама плодове и зеленчуци на ден, а до 7 - по 350 грама.


Конфитюрите и мармаладите ще са с над 60 процента плодово съдържание, като няма да се допускат сладка с над 50 на сто добавена захар. Задължително ще бъде и приемането на минимум 350 грама кисело или прясно мляко, както и 30 грама сирене. Месото ще бъде без видими мазнини, сухожилия и кости, а птичето - без кожа. В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета и наденици с високо съдържание на сол и мазнини.


Също така колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на тях рибата ще присъства по-често. От тортите и шоколадите на масата ще има само два пъти седмично. Соковете пък ще са 100 процента натурални, а водата бутилирана и ниско минерализирана.


При неспазване на новите изисквания детските заведения ще търпят глоби от 500 до 5 хиляди лева. Все още обаче не е ясно с колко точно ще поскъпне таксата  за градините заради новите правила.