Според Румяна Коларова тези кандидати образуват така наречения блок срещу ГЕРБ...

В събота стана ясно, че кандидатурата на БСП за президент е Ивайло Калфин.

 

\"Не съм сигурна до колко номинациите в БСП и избора на Калфин е продукт на някаква вътрешнопартийна динамика или е продукт на стратегия, съобразена с конкурентите на БСП\", коментира в \"Здравей, България\" социологът Румяна Коларова.

 

Тя е на мнение, че с тази номинация се структурира така наречения блок срещу ГЕРБ.

 

\"Този блок се състои от Атанас Семов, Ивайло Калфин и Меглена Кунева. Те се борят срещу един празен стол, който е малко на пиедестал, а именно празният стол на ГЕРБ. Те залагат на нещо, което се нарича експертиза поради презумпцията, че кандидатът на ГЕРБ няма да бъде експерт. Като че ли на ГЕРБ им липсва компетентност и опит\", обясни Коларова.

 

Според нея кандидатурите на Кунева и Калфин са близнаци.

\"Те се дублират по две основни характеристики – експертизата, насочена към Европа, и меко публично присъствие\", поясни социологът.

 

По нейно мнение постът на вицепремиера е абсолютно безсмислен в българската политическа система. Единствената му функция е да форматира някакъв вид политически блок.

 

\"У нас най-големият проблем обаче е, че все още не знаем какво трябва да прави всеки български президент независимо от коя партия е\", допълни Румяна Коларова.

 

Според политическият психолог Димитър Гронев партиите ще пробват различна схема при предизборните си кампании-

 

\"Основен акцент ще бъде личността на кандидата, след това компетентността му. На трето място рационалния аспект – програми, платформи и послания\", обясни психологът.