Ще можем да кандидастваме по европрограма...

От началото на март сдруженията на собствениците на панелни и ЕПК жилищни сгради в 36-те големи града на страната ще могат да кандидатстват за саниране на половин цена. Другата половина ще я плаща държавата с европари.

 

Дали на половин цена или не, съветват ни да санираме на цяло, а не на парче. Да се погрижим и за общите площи. Освен дограмите, да сменим още ВиК, топло- и електроинсталациите. И тогава да смятаме годишната възвращаемост.

 

5000 лева излиза участието на апартамент от 75 квадрата. Ако пък вече сме имали нова дограма или външна изолация, излизало и много по-евтино.

 

За начало държавата ще иска 500 лева гаранция на апартамент. Ако не стигнем до санирането, все едно сме ги инвестирали в задължителните технически паспорти.

 

С държавната оферта да ремонтираме на половин цена ще се разминем, ако блокът ни се окаже недостатъчно здрав - при все, че това сега го спрягат по-скоро като изключение от общата картина.

 

Това, че ще могат да кандидатстват всички, съвсем не означава, че парите ще стигнат за всички.

 

По сметките на строителния министър евроресурсът ни до края на 2013-та ще стигне за 300 до 500 сгради - или за 8 - 9000 апартамента. А от инвестиции в страната се нуждаели 720 хиляди панелни и ЕПК жилища. Затова и регламентът се свежда до принципа най-бързият печели.

 

Доберем ли се, офертата на държавата предполага и за нашата част от сделката да теглим кредит-саниране със специални изгодни лихви. От кои банки ще научим в края на януари, както и в кой град кои фирми безплатно ще ни помогнат за цялата организация.