Печеливша ли е тази дейност и как се отразява на екологичното разнообразие в региона?

Летните месеци традиционно са силни за дърводобива в Югоизточна България. Ромски семейства от цялата страна търсят поминък в рязането и прибирането на дърветата. Докато бродят из планината от юли до началото на септември, те живеят в познатите на всички катуни. Печеливша ли е тази дейност и как се отразява на екологичното разнообразие в региона?

За повечето заети в тази непосилна работа дъбовите масиви са единственият източник на препитание.

Всеки ден многочленното семейство на Петър става в 7 сутринта и потегля към планината. Ако случат на добро място, добивът им за деня може да стигне до 10 кубични метра дървета. Средно на ден Петър припечелва 50 лева.

1100 лева струва резачката. Още толкова са разходите по каруцата, която е безценна там, където лекият автомобил е безсилен. Равносметката за Петър в края на сезона е приход от около 3000 лева.

Десетки горски работници бродят всяко лято на територията на природен парк \"Странджа\". Живеят трудно, на групи, във временни колиби. Често ги обвиняват, че замърсяват околността. Всекидневната работа се следи зорко от лесничейски екипи. Скрити камери из горските масиви наблюдават дали работниците ликвидират само маркираните дървета.

Докато много от нас почиват в летните горещини, съдбата на Петър е в усоите на планината. С нетърпение семейството чака началото на есента, когато всички ще потеглят към родния Средец.