\"България има нужда от нова партия. Аз бих участвал като консултант в нея\"...

Проф. Юлиан Вучков направи тази сутрин в \"Здравей, България\" подробен анализ на последните политически събития в страната, управлението на ГЕРБ и предстоящите президентски избори.

 

\"Моето отношение към ГЕРБ не е еднозначно. За мен това е по-малко лошата партия от останалите политически сили поради това, че тя е и най-младата и не е имала време да се увреди и разложи, колкото всички останали. Затова те трябва да си отидат и ако не го направят, положението в България ще остане трагично\", заяви проф. Вучков.

 

По думите му на България е нужна нова партия, която да е масова и да измести сегашните.

\"Партия от скандинавски тип – нито лява, нито дясна, а от центристка. Аз бих участвал като консултант в такава партия, но големият проблем е кой ще я финансира\", допълни професорът.

 

Относно премиерът Бойко Борисов проф. Юлиан Вучков е на мнение, че той е противоречива личност – \"има силни страни, но и слабости, грешки и недомислия\".

 

\"Той обаче е по-нормален политик от другите вождове в парламента, които на моменти ми се струва, че не са нормални\", допълни професорът.

 

Като един от недостатъците на премиера той посочи, че не е добър кадровик, защото не разбира, че голяма част от помощниците му не са на равнище. Като положителни качества определи диалогичността и нормалността му, както и това, че е близък до хората.

 

\"Но Борисов трябва да знае, че парламентът е много слаб, дори и начело с ГЕРБ. Това е махала, квартална кръчма. В него депутатите се занимават с техните междупартийни боричкания, отколкото с народни проблеми. Какви са тези хрантутници, те не работят и не стъпват в парламента\", възмути се проф. Вучков.

 

\"Опозицията в България е отвратителна и се държи така, като че ли като е била на власт ни е носела щастие. 20 години тя ни проваля – и като е на власт, и като не е. Сергей Станишев трябва да се скрие и да мълчи, защото няма да стане премиер, няма качества за такъв, с нулев административен стаж. Срам и позор е, когато стана премиер\", на мнение е проф. Вучков