Пари безвъзмездно ще могат да дават само общините и държавните учреждения...

МВР има волята да спре да взима дарения от фирми и хора. Пари безвъзмездно ще могат да дават само общините и държавните учреждения.

Обяснението идва след изнесени в пресата данни, че само за първите шест месеца на годината в бюджета на МВР са постъпили над 15 милиона лева от дарения.

Това обаче са средства от еврофондове показаха отчетите на МВР. Парите са получени за първите шест месеца. Всъщност като дарения полицията е взела  близо 250 хиляди лева.

Заради добрата оценка МВР е получило още 3.5 милиона лева за компютри и други консумативи.

През 2010 година даренията са били двойно повече. Тогава ведомството е разполагало с най-много телевизори, хладилници и миялни машини. Именно даренията станаха наскоро повод отново да получим европейски критики.

Причината – съмнения, че част от хората, давали на МВР, имат криминално минало и съдебни дела срещу тях. Премиерът Бойко Борисов пък поиска практиката да бъде прекратена.

Липсата на дарения от частни лица може да доведе до по-голям бюджет за структурата. Спирането на практиката ще стане, след като бъде направен подробен анализ. От МВР обещаха списъкът с над 1900 дарители да стане публичен през октомври.

Няма да има съдебен иск към вече бившият полицай, който огласи, че има покровителство над дарителите на вътрешното ведомство.