Един човек загина след катастрофа между автобус и лека кола...

Един човек загина след катастрофа между автобус и лека кола.

Инцидентът е станал тази сутрин към 7.05 ч. На пътя Калотина - София до Сливница са се сблъскали автобус и лек автомобил, на място е загинал шофьорът на колата. Автобусът се е запалил, но пожарът е бил потушен. От пътуващите с автобуса няма тежко ранени. Четирима пътници са леко пострадали с порезни рани.

При тежката катастрофа автобусът е напълно изгорял. 55-годишният шофьор на лек автомобил \"Ситроен БХ\" е навлязъл в насрещното платно и е ударил почти челно автобуса. Той буквално е влязъл в автобуса и тялото му е в неразпознаваемо състояние. Вероятната причина за катастрофа е самоубийство на шофьора на автомобила, заяви директорът на Областната дирекция на МВР Николай Николов. Снощи той е извършил палеж на апартамента си в кв. \"Стрелбище\", след което е посетил вилата си в Извор, там е взел автомобил и е съобщил на съпругата си, че ще се самоубива с катастрофа, съобщи Николов. Багажът на пътуващите е напълно изгорял и е изваден от служителите на МВР на пътното платно. Спирачният път на автобуса е повече от 20 метра. Автобусът се е движил в посока София, като инцидентът е станал именно в това платно.

Автобусът е на фирма \"Юнион Ивкони\" със софийска регистрация и видимо става дума за стар автобус на повече от 10 години. Автобусът е пътувал от Испания за България с 43-ма души пътници и трима шофьори. Всички пътуващи в автобуса са откарани в Районното полицейско управление – град Сливница, където тези, чиито документи са унищожени в следствие на пожара в автобуса, ще получат документ, на базата, на който ще могат да се легитимират пред властите и ще могат да си издадат нови документ. Повечето от тях са пътували от Испания към България, но има и пътуващи от Франция и Италия. Всички те са изключително благодарни на тримата шофьори на автобуса, които са реагирали изключително адекватно и много бързо са ги извадили от горящото превозно средство. При сблъсъка между автобуса и лекия автомобил автобусът се запалва, но се спуква резервоарът и част от горивото изтича на пътя. Благодарение на бързите действия на шофьора Христо Петров автобусът спира до мантинелата, но не излиза много от пътното платно. Тъй като при удара мантинелата се деформира гражданите не могат да излязат от предната врата на автобуса и се налага по най-бързия начин да бъдат разбити стъклата, за да може всички да излязат оттам.

От София към Сливница движението е спокойно, пътният участък е стеснен единствено около мястото на самия инцидент. Пътят е отклонен през град Сливница. Ограничението за скоростта в участъка, в който е станала катастрофата е 50 км/ч. Непосредствено до табелата, показваща ограничението има и знак, че в този участък от пътя има радар. /БГНЕС