Повече от година и половина Станишев беше разследван заради седем изчезнали секретни доклада...

Лидерът на БСП Сергей Станишев да не бъде съден, а само глобен за разгласяване на класифицирана информация. Такова предложение внесе прокуратурата в Софийския градски съд. Разследването срещу бившия премиер, което приключи, е за изчезването на няколко секретни доклада от деловодството на министерския съвет. 

Повече от година и половина Станишев беше разследван заради седем изчезнали секретни доклада от деловодството на Министерския съвет: три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Който загуби документи, издания или материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, предвижда законът. Престъпление в случая има, казват от прокуратурата, но обвинителят иска освобождаване на експремиера от наказателна отговорност с три мотива.

Забавянето на делото е станало заради тежка експертиза на Държавната комисия по сигурността на информацията, каза още заместник градският прокурор на София, Божидар Джамбазов.

Знае се къде са попаднали изчезналите доклади, но информацията за тях е класифицирана и за това не може да се оповести, каза още Джамбазов.