Ако експерименталното броене оправдае очакванията за по-честни избори, такова ще бъде въведено в цялата страна.

В Бобошево се проведе експериментално броене на бюлетините пред очите на журналисти, партийни лидери и застъпници. Целта е по-честно и прозрачно отчитане на резултатите.

Голямото нощно експериментално броене в Бобошево започна малко след 21.30. В единния преброителен център първа пристигна урната с бюлетини от село Висока могила.

Бюлетините бяха извозвани с транспорт на община Бобошево, като във всеки автомобил на общината беше придружавана и с униформен автомобил на полицията, който ескортираше самите бюлетини и членовете на секционните комисии, заяви Емил Костадинов, председател на РИК – Бобошево.

И докато в останалите общини в страната прогнозните резултати вече бяха ясни, то в Бобошево мистерията около местния вот тепърва започваше да се изяснява.

Преброяването на бюлетините ставаше пред погледите на наблюдатели, застъпници, политически лидери и журналисти.

Много ясен знак дадохме на гласоподавателите преди изборите, че искаме да предложим един нов модел, който да даде увереност на гражданите, че не е възможно да бъде проследен начинът, по който гласуват, че не е възможно да бъде манипулиран резултатът от гласуването на изборния ден. Това заяви Ваня Нушева от Асоциация \"Прозрачност без граници\".

Ако експерименталното броене оправдае очакванията за по-честни избори, такова ще бъде въведено в цялата страна.