Софийската градска прокуратура ще образува досъдебно производство срещу него...

Софийската градска прокуратура ще образува досъдебно производство срещу Гълъбин Боевски, потвърди за \"Новините на Нова\" градският прокурор Николай Кокинов. От външно министерство уточниха, че ще сезират обвинителите у нас за открития в олимпийския шампион по вдигане на тежести кокаин.

 

Паралелно с това от полицията питат официално бразилските власти какви са събраните доказателствата, чрез Дирекция \"Оперативно сътрудничество\".

 

По този начин ще се води паралелно разследване и у нас срещу Гълъбин Боевски. В момента той е с временен арест, но според прокуратурата, въпреки делото у нас, бразилските власти едва ли ще допуснат освобождаване и екстрадиране преди да бъде осъден зад граница.

 

В този случай Гълъбин Боевски ще бъде наказан според чуждото законодателство. Допустимо е при разрешение от бразилска страна да излежи присъдата си в България, но и подобно разрешаване на казуса на този етап дипломатите ни не се ангажират.

 

Боевски вече е разпитан от полицията в Сао Пауло, но в МВР у нас не знаят какви са били показанията му. Правят се опити за организирането на защитата на олимпийския шампион, потвърдиха от външно министерство.

 

Според източници на Нова телевизия пратката с кокаин, която е трябвало да пренесе Боевски през граница, е била от 24 килограма, но той е задържан с девет от тях.

 

Предполага се, че за дрогата е изтекла информация от един от поръчителите. близки до средите на шампиона твърдят, че той се е съгласил да участва в рискования трафик заради натрупани задължения към бизнесмени у нас.

 

Хора, които са работили с него обаче отказаха да потвърдят дали и с колко е задлъжнял. Според запознати за трафика на наркотици от Южна Америка обикновено се използват мулета, под прикритието на случайни бизнес или семейни пътувания, както е било и в случая.

 

Боевски е пътувал с дъщеря си за състезание. Предполага се, че за това количество кокаин той ще получи поне 15 години затвор. През 2009-та за 1-2 килограма две българки бяха осъдени в Бразилия на 8 години затвор.

 

Две години по-късно още не е договорен трансферът им у нас. Процесът срещу Гълъбин Боевски се очаква да продължи от 6 до 8 месеца. За срокове колко ще продължат договорките да излежава присъдата си у нас при така наречените условия на взаимност - никой не се ангажира.