В бюджета, минималните осигурителни прагове остават същите.

Увеличение на минималната работна заплата ще има. Тя става 290 лева. Това ще се случи през месец април. Принципно съгласие има и от трите страни.

Какви са точно параметрите, които поискаха синдикатите и правителството?

Проектобюджета за пореден път постави социалните партньори на различни позиции. По темата за минималната работна заплата и трите страни са на различно мнение. Според правителството, най-ниското възнаграждение може да се повиши с 20 лева, но не по-рано от април. Според синдикатите, обаче, това трябва да стане още през януари. Бизнесът пък настоява преди да се пристъпи към увеличение при определени условия.  По тази причина, от Българската стопанска камара предлагат първо да се направи оценка на въздействието на минималната работна заплата от 270 лева, върху броя на работните места, приходите в НОИ.

След тази оценка, от Камарата са готови да се увеличи едновременно вноската на 2700 лева и тавана на пенсиите – на 945 лева. След още 6 месеца да се направи нова оценка и ако има положителни резултати, да се изменят едновременно заплатата, максималния осигурителен доход да се вдигне на 2900 лева, а таванът на пенсиите - на 1015 лева. Напълно различни са мненията и относно максималния осигурителен доход. Правителството е заложило и през следващата година той да остане 2000 лева. Синдикатите пък настояват той да се вдигне до 2700 лева.

В бюджета, минималните осигурителни прагове остават същите. Подобна е позицията и на бизнеса. Синдикатите, обаче настояват за увеличение с 6.5 на сто. В бюджета пенсиите остават същите. Синдикатите искат и там повишение с 5 процента.

Допълнителна информация – във видеото.