Десетки застъпници на един от политическите щабове бяха принудени да напуснат избирателните секции...

В Свищов балотажът започна драматично още от сутринта. Десетки застъпници на един от политическите щабове бяха принудени да напуснат избирателните секции в едно от местните училища.

Застъпникът журналист Димитър Спасов си позволил да снима с фотоапарата си жена, която в знак на протест седнала на пода в една от секциите.

Понеже на тях не им се позволява да сядат, съвсем демонстративно застъпникът седна на земята. Друг застъпник пък го засне с фотоапарат. Снимането в секциите е противозаконно. Това обясни Златомир Цаков – председател на СИК.

Аз просто помолих да си внеса стол, за да не стоя права, тъй като имам тромбофлебит. Те не ми разрешиха. Казаха ми, че ако създавам проблеми, ще извикат полицията и ще ме изгонят, поясни застъпникът Анка Борисова.

От общинската избирателна комисия заявиха, че всеки кандидат има право на 2 застъпника на секция.

Застъпниците и представителите на партиите заемат най-отдалечените места в секцията. Ако застъпникът или представителят на партията застрашава вота, пречи на избирателите, секционната комисия има право да отстрани този човек, за да може избирателният процес да върви нормално, заяви Свилен Пецов – председател на Общинска избирателна комисия – Свищов.