Работодателите и експертите за вдигането на възрастта за пенсиониране...

Сериозно напрежение предизвика една от последните идеи на правителството относно пенсионната реформа. Тя предвижда още от 1 януари догодина мъжете ще се пенсионират на 64 години, вместо на 63, а жените – на 61 години, вместо на 60. В резултат на това синдикатите заплашиха с масови протести.

 

\"Очевидно е, че това предложение е в стил \"кърпи бюджет\". Така реформа не се прави. Миналата година бяха откраднати от професионалните пенсионни фондове 100 милиона лева, за да бъде закърпен бюджетът. Тази година се въвежда увеличаване на възрастта с цел да намалеят разходите за пенсии\".

 

Това мнение изрази в \"Здравей, България\" бившият председател на НОИ Йордан Христосков. В дебата по темата се включиха и президентът на КНСБ Пламен Димитров и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

 

\"Сметките обаче са криви - средна на година се пенсионират около 90 хиляди души, като над 40 хиляди от тях са инвалидни, където възрастта не играе роля. Те не могат да бъдат спрени да се пенсионират\", заяви още Христосков.

 

\"Цинично е да се казва, че увеличаването на пенсионната възраст ще доведе до по-високи пенсии в средата на годината. Г-н Дянков въобще не е в час какво става в България в областта на социалното осигуряване и го предизвиквам на дебат, за да му го кажа\", заяви Йордан Христосков.

 

Той е на мнение, че подобна мярка ще доведе до масово пенсиониране заради психозата, която ще се създаде. Пламен Димитров се съгласи с това твърдение и допълни, че през декември много хора ще се възползват от ситуацията, ще натоварят бюджета на НОИ и ще отворят голяма дупка, която Симеон Дянков не си дава сметка как ще запълни.

 

\"Хората се пенсионират средно с 8 месеца и половина по-късно от възрастта, показват данните на НОИ, а не 4 години, както твърди Дянков. Спорът не е за това, а че не можем да твърдим, че увеличението на пенсиите минава през утежняване на достъп до пенсионната система. То минава през повече заетост, по-високи доходи и по-добра събираемост на вноските от държавата\", на мнение е президентът на КНСБ.

 

\"Преди да се отива на такава мярка, можеше да се направят много повече неща и то по-рано. На една позиция сме със синдикатите, че е необходимо да се предприеме комплексен пакет от мерки по отношение на сивия сектор и укриването на осигуровки. Съгласен съм Пламен Димитров, че трябва да се тръгне от заетостта\", заяви от своя страна Димитър Бранков.