Може ли правителството да накара мъжете да помагат в домакинската работа?

Правителството въвежда стимули, с които да насърчи равнопоставеността между половете. Мярката е част от национална стратегия през 2012 г., който беше одобрен от кабинета.

 

Ирина Иванова от Министерството на труда и социалната политика разясни, че всяка година се определят различни приоритети в този план за действие. Това, което може да направи правителството е да се даде възможност на мъжете, които искат да участват повече в споделянето на семейните отговорности, да могат да го направят.

Вече две години татковците имат право да заместват майките в отглеждането на децата. През първите 15 дни след раждането бащата може да вземе болничен. А ако след навършване на първите 6 месеца на детето, майката реши да продължи да работи, бащата може да поеме грижата за детето до първата му годинка. За този период татковците получават обезщетение от 90% от дохода им, на който се осигуряват.

Ирина Иванова допълни, че има реален проблем не само в България, но и в световен мащаб, по отношение на това, че жените стават все по-натоварени. Тя допълни, че поясни, че познатият традиционен модел, в който мъжът се грижи за прехраната, а жената за децата и семейството - вече отшумява и все повече отговорности в отглеждането на децата.

Детският психолог Димитрина Проданова потвърди, че има тенденция към размиване на ролите на татковците и майките. Съдейки по професионалната си практика, Димитрина Проданова заяви, че все повече бащи искат да бъдат плътно до детето си.

Какво коментираха още гостите в студиото на \"Здравей, България\" – вижте във видеото.