Каква ще е развръзката на сагата с посланиците – агенти на ДС?

Преди повече от година Комисията по досиетата разкри кои български посланици са работили за Държавна сигурност. Оказа се, че 45% от дипломатите ни зад граница са съпричастни със службите на стария режим. От тогава външният министър Николай Младенов се опитва да прекрати предсрочно техния мандат. Тези опити се състояха в изпращане на заповеди за връщане по време на мандата в София на въпросните посланици. Посланиците от своя страна обжалваха това решение и вчера Върховният административен съд се произнесе в тяхна полза – връщането им в България е незаконно.

В тази връзка Александър Йорданов – бивш посланик на България, коментира, че тези български посланици е трябвало сами да се оттеглят, защото не могат вече да представляват България. \"Те нямат вече професията да представляват България, Това, което са учили в Киев, в школите в съветско време днес не им върши работа\", допълни още той.

Бившият посланик заяви, че още в началото на 1991-ва година, когато се е подготвяла  новата конституция на България, е принадлежал към група от народни представители, протестиращи срещу заложени текстове в нея, които ще попречат на по-бързото демократизиране на страната. Той поясни, че е бил привърженик на по-радикални решения като лустрацията.

\"Тази им зависимост от бившите служби на Държавна сигурност им пречи да изпълняват професионалните си задължения днес, защото независимо от шума, който се вдигна в България, чуждите служби и разузнавания не спят. Когато отиде един български посланик в чужбина, те веднага знаят кой е този, който отива. Те знаят какъв е бил, че е служил на службите в миналото на комунистическата държава. Когато отиде такъв човек, те го слагат като в един стъклен аквариум. Никой не споделя нищо с него и той не може да върши дори елементарната разузнаваческа работа. Те нищо не правят, получават една добра заплата, хапват, пийват, жените им ходят да пазаруват и нищо повече не правят за България\", заяви Александър Йорданов.

По негови думи, това, че именно тези посланици са помогнали България да влезе в Европейския съюз, е един мит. „Нищо не са помогнали. Една голяма част от тях са от семейства на активни борци против фашизма, те родово поколенчески са свързани с комунистическата партия", допълни бившият посланик.

Вижте във видеото какво още заяви в \"Здравей, България\" Александър Йорданов.