Wikipedia се присъединява към бойкота на други сайтове срещу законопроекта за пиратството...

Популярната онлайн енциклопедия Wikipedia се присъединява към протеста срещу спорния законопроект за пиратството в интернет.

 

В знак на несъгласие с текста, който американските законодатели се канят да приемат, основателят на свободната енциклопедия Джими Уелс обяви, че сайтът няма да бъде достъпен в рамките на 24 часа.

 

Wikipedia се присъединява по този начин към бойкота на други сайтове срещу законопроекта за пиратството в интернет. Проектът има за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа, но предизвика недоволство сред обществото в САЩ и по света.

 

Причината е, че той може да постави началото на цензурата в глобалната мрежа. Ако текстовете влязат в сила, ще дават право на властите да затварят сайтове, които нарушават авторските права, независимо дали са регистрирани в САЩ или другаде по света.

 

Законите са подкрепяни от повечето медийни и филмови компании, но на тях се противопоставят доста интернет гиганти като Google и Facebook.

 

Белият дом също обяви, че не подкрепя законопроекта в сегашния му вид. Wikipedia ще бъде недостъпна в рамките на 24 часа като протестът ще важи само за англоезичната версия на енциклопедията.