Какво трябва да свърши Росен Плевнелиев, за да бъде успешен президент?

 

Днес новоизбраната президентска двойка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова полагат клетва пред българския парламент.

 

\"Изключително деструктивна за българската демокрация е президентите да се ангажират с партийно строителство, а и Желю Желев, и Петър Стоянов, и Георги Първанов го направиха. Надявам се през новия мандат това да се коригира\".

 

Това мнение изрази в \"Здравей, България\" политологът Румяна Коларова.

 

\"Със сигурност Росен Плевнелиев няма да се натовари с партийно строителство, защото той категорично продължава да стои на позицията, че не е политик. По-сериозното е, че в президентството се съсредоточа власт. Лошото е, че тя е индиректна – власт отвъд видимостта. Бидейки център на власт, рано или късно всеки президент се изкушава да изразява интересите на вътрешнопартийни лобита\", заяви от своя страна политологът Татяна Буруджиева.

 

Именно затова, според нея, Росен Плевнелиев рано или късно ще се изкуши.

 

\"Ясно е, че президентът е една пасивна институция, защото няма законодателна инициатива. Той е по-скоро арбитър, отколкото инициатор на каквото и да било. Грешката е тогава, когато вместо арбитър, човек започне да действа като посредник\", заяви още Коларова.

 

Според нея Георги Първанов е загубил доверие именно заради упражняването непублично на много голяма част от своите правомощия. Заявката на Плевнелиев е, че ще опита да вдигне завесата и да допусне публични обсъждания.

 

 

Татяна Буруджиева е на мнение, че предизвикателството пред предстоящата президентска двойка е да покаже, че президентството има значима роля в българския политически процес.