Според него в това дело трябва да съдят Георги Първанов и Никола Филчев...

\"Един от проблемите по делото \"Октопод\" е, че не е разследвана връзката между Георги Първанов и Никола Филчев, защото президентството беше мястото, от където се поръчваха политически разправи с неудобни лица\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" бившият директор на Национална служба \"Сигурност\" ген. Атанас Атанасов. Проблемът, според него, е, че Първанов и Никола Филчев ги няма в делото.

 

\"Срещу Филчев трябва да има образувани няколко дела за тежка злоупотреба с власт. Аз лично съм свидетелствал в прокуратурата за няколко случая, които разкриват престъпления, извършени от него\", аргументира се Атанасов.

 

Той даде пример с освободения самолет с ембаргово оръжие в Бургас, който е бил задържан от България в изпълнение на международна резолюция на ООН.

\"Филчев освободи по телефона самолета и има свидетели и документи за това\", допълни Атанасов.

 

\"Делото \"Октопод\" ми прилича на разчистване на сметки между бивши сътрудници – Бойко Борисов и Алексей Петров\", заяви още Атанас Атанасов.

 

Бившият директор на НСС попита защо това управление не разследва делото \"Лиани\" за тежката корупционна схема на ДПС или източването на пътния фонд от предишното правителство, а \"един бивш старшина\" в лицето на Алексей Петров.

 

\"Защо не се раздава справедливост според закона, а според финансовите възможности на хората\", попита още Атанас Атанасов.