\"Болен здрав носи\" или изкуствено ли са завишени цените на лекарствата в България

 

Кой печели на гърба на болните и изкуствено ли са завишени цените на лекарствата в България? На тези и още въпроси ще отговоря специално в \"Здравей, България\" в четвъртък, 23 февруари, Огнян Донев.

 

През последните дни името на изпълнителния директор на \"Софарма\" бе замесено в разкрития, твърдящи, че компанията продава на завишени цени лекарствата си в България.

 

Скандалът се разрасна, след като зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова беше освободена. Премиерът Борисов коментира ситуацията, че при съмнение за монопол във фармацевтичния сектор, най-доброто решение е да бъде отстранен зам.-министър.

 

Павлова бе назначена за зам.-министър в екипа на Анна-Мария Борисова през април 2010 г. Заради работата си като мениджър в \"Софарма\" тя нееднократно бе атакувана, че подкрепя интереси в полза на компанията.

 

Заради скандала Министерството на здравеопазването обяви, че започва одит на всички лекарства и техните цени.

 

Към тревожната ситуация в здравния сектор се прибавя и фактът, че директорът на Националната здравоноосигурителна Нели Нешева подаде оставка, заради разкрития за смущаващо висок бонус от 12 000 лв., който тя е получила.

 

До момента Нешева отказва коментар дали оставката й всъщност не е част от конфликт на интереси между големи фармацевтични компании, борещи се за по-високи цени на лекарствата, купувани от касата.

 

Оставката на Нешева и отстраняването на зам.-министър Павлова, която също така беше и председател на Надзорния съвет на НЗОК, разклати допълнително структурите на здравната система в момент, когато здравеопазването ни се нуждае от спешни реформи. Заради скандала БСП и Синята коалиция посикаха оставката на здравния министър Стефан Константинов.

 

На фона на кризата в системата скорошно изследване показа, че България е на последно място в ЕС по отпуснати на пациент средства.

 

Не пропускайте темата със скандалните цени на лекарствата и ексклузивния гост по темата Огнян Донев, само в „Здравей, България\".