По думите му това предразполага и към вътреболнична инфекция...

Води се малоумна политика в здравеопазването от години. 25 000 медицински сестри има в България, 25 000 са и лекарите. Сестрите трябва да са поне два пъти повече от лекарите, за да има добро обслужване. Това заяви в „Здравей, България\" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 

По думите му среда, която не е стерилна, води до вътреболнична инфекция, удължаване престоя на пациента, усложняване на състоянието му и о-висок процент инвалидизация.

 

Репортерът на сутрешния блок направи репортаж от Пета градска болница, в която на санитарите им се налага да работят и като медицински сестри. Една от санитарките е заплашена с уволнение, тъй като е говорила пред екип на Нова телевизия. От Столична община заявиха, че започват проверка по случая.

 

Санитарите са като хигиенисти, те измиват тоалетните, след това бъркат в контейнерите, за да разделят опасните от битовите отпадъци и след това сменят дренажи, например, коментира Вероника Димитрова.

 

Абсолютно недопустимо е да се случват подобни неща в болниците. Има идеални възможности за закупуване на необходимите средства, за да не е такова положението, но явно има занижен контрол, подчерта Милка Василева, председател на  Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. По думите й в никакъв случай при тези условия, показани в репортажа на Вероника Димитрова, не може да се говори за стерилна среда.

 

Д-р Стойчо Кацаров подчерта, че  не е изненадан и със сигурност подобни неща не са само в тази болница, напротив, в повечето здравни заведения. Това е един от симптомите на намаляващото качество на лекарското обслужване, каза той.

 

Миналата година се въведоха правила – че за да изпълняваш определени дейности, трябва да има двама лекари със специалност и един – без, коментира д-р Кацаров. Той обясни, че в такъв случай, например, едно вътрешно отделение, ако иска да лекува белодробни, чернодробни болести трябва да има за всеки вид болест по трима лекари. От друга страна НЗОК дава определен бюджет и когато се назначат толкова много лекари, които реално не трябват, ще трябва отнякъде да се спести – от броя на сестрите и санитарите, каза д-р Кацаров.