Каква част от доходите ни прибира държавата?

България има два данъка, които са ниски – този върху доходите и корпоративния данък. Всички останали данъци, в общия случай, са по-високи, от колкото в други страни, категорично заяви икономистът от институт \"Отворено общество\" - Георги Ангелов.

 

„Знаете, ДДС 20% не е най-ниското в Европа, 30% от дохода отиват за осигуровки – това също не е най-ниското нито в Европа, нито извън Европа. Акцизите като минимална ставка са същите като в другите страни, но като дял от нашия доход – 1 лев на литър бензин за един българин е много по-тежко, отколкото за един германец. Като дял от дохода акцизите у нас в действителност са много по-високи\", коментира Георги Ангелов в студиото на „Здравей, България\".

 

Той допълни, че около 50% от цената на горивата и около 80% от цената на цигарите директно влизат в бюджета под формата на данъци и акцизи.

 

60% е това, което даваме от доходите си под някакъв вид данъци. За всеки човек е различно, но за хората, които си плащат всички данъци, такси и осигуровки, се въртим около този процент\", на мнение е икономистът.

 

Той потвърди, че според него има данъци, които могат да бъдат свалени. За пример даде винетките такси.
Георги Ангелов е на мнение, че данъчното бреме върху честните данъкоплатци трябва да бъде свалено и едновременно с това да бъде разширен обхватът на облагането, така че да плащат всички, но по-малко.

 

„Така в бюджета ще има повече пари при по-ниско облагане на тези, които си плащат всички данъци\", заключи Георги Ангелов.