Недоволни протестираха и срещу новите цени на тока и водата пред сградата на ДКЕБР...

 

Серия от протести в страната. Продължава гражданското неподчинение на работниците от Горубсо - Мадан. С поредно шествие фирмите за скрап отново изразиха недоволството си срещу промените в Закона за управление на отпадъците. Към тях се присъединиха и собственици на малки и средни бензиностанции. Пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране пък се проведе протест срещу очакваното поскъпване на тока от юли.

 

Шести ден продължава стачката на  миньорите в Горубсо. Въпреки заплахите за уволнение, над 700 служители  и днес протестират мълчаливо. От вчера след акт на Главната инспекция по труда мините са затворени, заради лоши условия на труд.

 

На протест излязоха и фирмите за рециклиране на метали. Според тях, новият закон за управление на отпадъците обслужва интересите на определени компании от бранша, като отнема хляба на всички останали. Един от най-спорните текстове в Закона за управление на отпадъците задължава площадки за рециклиране на метали да има само в населените места с общ устройствен план. Протестиращите твърдят, че ако промените влязат в сила, 14 хиляди души ще останат без работа.

 

Протест и срещу новите цени на тока и водата се проведе пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Повод за недоволството е предстоящото поскъпване на тока, което според председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев няма да надхвърли 10%. Протестиращите се обявиха и  против увеличението на цената на водата в някои градове.