Българите обаче предпочитали да купуват в чужбина, защото у нас ги смятали за престъпници...

Въпреки кризата, продажбите на скъпи яхти у нас не са намалели, а сред големите клиентите има и богати българи. Информацията е на Асоциацията на производителите и вносителите на яхти.

 

„Яхтата е като черешката на тортата. Тя е вече допълнителния лукс, който си позволява човек, който има всичко останало", каза Лъчезар Братоев  от Асоциацията на производителите на яхти.

 

Това е най-простичкото обяснение защо криза в пазара на скъпи яхти няма. Българите обаче предпочитали да купуват в чужбина, защото у нас ги смятали за престъпници.

 

„Не кризата, а две поредни правителства ги изгониха с популисткото си отношение към богатия човек. Те искат да противопоставят бедния на богатия. Така направиха, че хората вече започнаха да си купуват лодки под чужд флаг и никой не може да ги открие и никакви пари не влизат в България", твърди Братоев.

 

А клиенти у нас имало достатъчно: „Последните три големи продажби са на българи. Те са хора от топ 100 в класацията на българските списания, вестници. Те си купуват големи лодки, които са седемцифрени числа и осем".

 

Но имало и по-евтини варианти. Ако яхтите не са по джоба ви, може да се спрете на варианта гумена лодка. Най-скъпата и добра от тях в момента струва близо 20 000 евро.

 

Цената на най-скъпата яхта е три милиона евро без ДДС.Кризата довела до спад само в продажбата на яхти с цени между 100 и 500 хиляди евро.

 

Репортер: Искра Урумова
Оператор: Юлиян Неделчев