Всички села в общината извозват боклуците си само веднъж месечно...

Липсата на пари може да доведе до епидемии. Подобна реална опасност има в много от селата в най-голямата община у нас - община Добричка. В момента във всички села на общината има организирано сметоизвозване, но липсата на пари позволява това да се случва само веднъж месечно. Жителите на селищата се притесняват, че със затоплянето на времето престоя на много от отпадъците по цял месец в контейнерите за смет може да предизвика взрив от епидемии.

В село Одърци  живеят около 700 човека. От няколко години там има организирано сметосъбиране, а контейнери за смет се виждат на всяка улица и то празни.Не такава е била картината в началото на март.

„Декември, януари и февруари месец не беше изхвърлена сметта от селото. На 5-ти март дойде камиона и изхвърли сметта. Следващото сметоизвозване ще бъде след около месец, значи на 5-ти април, по график, заяви кметът на селото Митко Желязков.

Около 3 000 лева са необходими за организираното сметосъбиране в селото. Такава сума обаче няма как да се събере, тъй като няма постъпления в хазната. За да се побере в лимита, кметът дори намалил съдовете за смет от 25 на 18 а извозването им - веднъж месечно. Хората от селото не могат да си представят какво ще бъде лятото, когато температурите се вдигнат над 30 градуса.

В село Батова сметта също се извозва веднъж месечно, а съдовете за смет са намалени  с 11, за да могат да се поберат  в лимита за сметосъбиране. Това обаче води до препълнени контейнери и мръсотия из цялото село.

За разлика от Одърци и Батова в  Паскалево сметта се извозва два пъти месечно, но и там проблемите не са малко.

При 26 км. улична мрежа кметът на селото признава, че има само 40 кофи за смет, като за да покрие по-голямата площ от селото ги е поставил на 400 метра една от друга. Съдовете обаче са крайно недостатъчни и често преливат от боклуци.

Кметовете  на селата имат вариант за излизане от това положение - да се повиши с два промила таксата смет и така да се обезпечи финансово проблема с отпадъците и тяхното извозване.

Част от общинските съветници на община Добричка обаче преди месец бойкотираха бюджета на общината. Така в стремежа си да не вдигат данъците на хората съветниците са на път да заринат избирателите си в боклуци.

Репортер: Мария Добрева