Атанасова ще влезе в здравното ведомство с летящ старт, смята премиерът...

Броени часове, след като здравният и икономическият министри в кабинета на ГЕРБ подадоха оставки, премиерът Бойко Борисов представи техните наследници и посочи мотивите за избора им. 

 

„Десислава Атанасова е единствената, която може веднага да влезе в работата. Знае какви са конфликтите в здравеопазването, слабостите му. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, но преценихме, че тя може да влезе с летящ старт\", каза Борисов за четвъртия човек, който застава начело на здравното ведомство. До момента Атанасова оглавяваше Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

 

Делян Добрев, който от днес поема Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, също е спечелил доверието на премиера, благодарение на досегашната си дейност.

 

„Той дойде от енергийната комисия в парламента, така че има прекрасна комуникация с НС. Вече натрупа опит и в министерството. Беше на много горещи места – и в „Марица\", и в „Горубсо\" – Мадан\", обясни решението си Борисов.

 

Снощи от ГЕРБ съобщиха, че Стефан Константинов и Трайчо Трайков са си подали оставките и те са били приети от Изпълнителната комисия на партията. Днес обаче Трайков опроверга тази информация и заяви, че е помолен да се оттегли лично от вицепремиерът Цветан Цветанов.

 

„Мотиви не ми бяха изтъкнати. Казаха ми само, с половин уста, че причината е конфузната ситуация в Катар\", каза Трайков, визирайки проваления българо-катарски бизнес форум.

 

Министърът в оставка пожела успех на Добрев и изрази увереност в това, че той може да се справи с новите си задължения.

 

Стефан Константинов пък обясни желанието си да напусне здравното ведомство с „липсата на подкрепа за работата ми от страна на управляващата партия и възпрепятстване на реформите, които биха довели до подобряване на здравеопазването\".

 

От опозицията бяха категорични, че „падането на главите" на двама министри не решава проблемите на държавата. А те се дължали на липсата на ясна платформа за управление на ГЕРБ.