Според д-р Юлиан Йорданов така ще бъде решен основен проблем в здравната система...

Здравният министър Десислава Атанасова, която е на поста от една седмица, буквално взриви социалните мрежи с някои от първите си идеи за промени в здравеопазването. Най-екстравагантната от тях беше, който не си плаща здравната осигуровка, да не му се издава лична карта.

Пенка Георгиева от Българска асоциация за защита на пациентите потвърди в студиото на „Здравей, България", че нейните наблюдения потвърждават това, че има много хора, които злоупотребяват и не си плащат здравните осигуровки.

Според нея е крайно време да има  механизъм, който да регулира това, но отказа да определи като добро или лошо предложението на новия здравен министър.

От друга страна, д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на БЛС, потвърди, че здравнонеосигурените са много голям процент и че това несъмнено затормозява здравната система.

„Най-интересното е, че хората като че ли са научиха, че заобикаляйки принципа на осигуряването и използвайки спешната помощ, могат да прескочат тази осигуровка", допълни още той.

Решението на проблема според него е да бъде въведен някакъв ред в системата, но изключи варианта, предложен от Десислава Атанасова: „Не мисля, че това е начинът, по който трябва да се действа. Но това, което може да се направи, е да се въведе електронната здравна карта за всеки един българин. Там вече ще е ясно оказано кой е и кой не е застрахован. Тогава вече пациентите без здравна осигуровка ще трябва да създадат и да ползват услугите  на лечебни заведения, които са за здравно неосигурени."

Той допълни, че моделът за здравно осигуряване, който ползваме, се руши и не действа ефективно.

Как неплащането на здравни осигуровки може да бъде прекратено и какво още заявиха гостите в студиото на „Здравей, България" – вижте във видеото.