По закон обаче организирането на гонки не е наказуемо...

Наш екип засне кадри на незаконни автомобилни гонки в 22 часа по оживения софийски булевард „Рожен" в кв. Надежда.

„Това е доста притеснително, защото все още има движение на пешеходци и автомобили", коментира репортерът в Нова ТВ, заснела репортажа.

Момчета и момичета от цяла София се събират на бензиностанцията в района на бул. „Рожен", след което си организират незаконнитете автомобилни гонки. Необезпокоявани от никого, състезателите заемат две от лентите на пътното платно и дават начало на старта.

Състезаващите се, застанали пред камерата на Нова ТВ, заявиха, че не залагат, тъй като са „бедни момчета с коли за по 2000 лева". Те допълниха, че правят гонките за удоволствие или за чест. Според състезателите решението е някъде да бъде направена писта, която да могат да ползват.

На вечер могат да се осъществят от 2 до 20 старта, докато полицията не се намеси или докато човек от квартала не подаде сигнал.

„Към такива места, където имаме данни, че се събират, периодично се изпращат екипи, които правят проверка на водачите. За съжаление, по закон организирането на такива гонки не е наказуемо. Когато се констатира нарушение на някаква част от Закона за движение по пъти щата, тогава спрямо водачите се предприемат административни санкции", коментира ст. инспектор Иван Тосев – началник група в КАТ.

От друга страна, според автомобилния състезател Румен Дунев в София има места, които са далеч от жилищни блокове и където могат да се провеждат подобни гонки.

„Ако се направи една организация и всичко се вкара в една рамка, тогава защо не? Все пак за голяма част от тези хора това е хоби", допълни автомобилният състезател.


Какво заявиха още гостите в студиото на „Здравей, България" – вижте във видеото.