Нова телевизия и Българско дружество за защита на птиците стартират съвместна зелена кампания...

Нова телевизия и Българско дружество за защита на птиците стартират съвместна зелена кампания. Тя се нарича „Пролет на живо". Кампанията всъщност е едно голямо пролетно наблюдение и обхваща цяла Европа. Всеки, които види завърнала се от топлите страни птица, може да го отбележи на сайта springalive.net.  Така се създава интерактивна карта, която показва какво се случва на континента.

 

„Идеята е да привлече погледът на хората към мигриращите птици, към чудото, наречено миграция, към предизвикателството, което е тя в живота на птиците, защото наистина е  много трудно да изминеш 10 хил. км и да оцелееш", каза Теа Иванова, Българско дружество за защита на птиците.

 

Главни герои на кампанията са пет вида птици. Избрани са, тъй като се срещат в цяла Европа и са лесни за разпознаване. А ето и кои са виновниците за пролетната инициатива: „Това е белият щъркел, селската лястовица, кукувицата, обикновеният бързолет и много пъстрият пчелояд".

 

„На сайта могат да бъдат споделяни, освен информацията за тези пет вида птици и точния ден на тяхното наблюдение и място, също и допълнителна информация - нещо, което е направило впечатление", каза Теа Иванова.

 

Всеки, който желае, може да добави и снимка на видяната птица. А нашите географски ширини са изключително благодатни за пернатите представители на животинския свят.

 

Репортер: Нина Димитрова
Оператор: Михаил Кръстев