Стопаните са пред фалит и нямат пари за фураж и сено...

В Смолянско овце умират от глад по фермите. Стопаните са пред фалит и нямат пари за фураж и сено.

Овцефермата на Стою Данчев край село Момчиловци е една от най-големите в Смолянско. Стадото на ветеринарния лекар наброява над 500 овце и още толкова агнета. Дори и за не специалист е видимо обаче, че животните са изключително слаби. Фермерът ни показва сектор, в който отделил животни, които според думите му са поредните обречени на смърт.

По думите на Стою Данчев те са обречени, защото дори не могат да стоят на краката си от слабост заради системно недохранване.

Пред екипа ни той призна със сълзи на очи, че за месец е загубил около 30-40 овце и допълни: „Не могат да оцелеят в тази тежка зима. Просто фуражите са в минимални количества, давам, колкото да преживяват. Това е един геноцид.

За състоянието на животните обвинява открито земеделското министерство. Допълва, че мъките на момчиловските овцевъди започнали през 2010 година когато им били наложени санкции .

„Тази същата площ, за която аз получих субсидия през 2009 година, през 2010 година ми я орязаха на 50-60 %. Не стига, че не взех субсидия, но и търпя санкции за бъдещ период. Санкцията ми е в размер на 16 хил. лв. и тя беше автоматично удържана 2011 година. Аз обжалвах до г-н Министъра, но до ден днешен отговор нямам", разясни Стою.
 
По думите му санкцията му била удържана от субсидията, която трябвал да получи за глава животно.

За абсолютно същият проблем с  идентични последствия разказват и фермерите от  сдружението на овцевъдите в Момчиловци.

Един от тях е фермерът Христо Мърхов. Той обясни, че е получил санкции в размер на 4 800 лева. Фермерът призна, че ще изкара още 1-2 години и след това няма да мъ мине и през акъла да се занимава с такива неща.

За разлика от Христо, Стою казва, че не може да си позволи да се откаже, тъй като заради фермата ипотекирал цялото си имущество дори и дома си. Сега искал единствено едно: „Да се направи една реална комисия, която да измери тези площи един път завинаги и да се види дали ние сме мошеници или министерството на земеделието са мошеници."


Как коментира ситуацията Николай Маринов от дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения" в телефонен разговор за "Здравей, България" - вижте във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова