Всички песни, които ще бъдат изпълнени, са дело на великия български композитор...

 

Най-обичаните звезди на българската сцена ще изнесат концерт, посветен на известният композитор Йосиф Цанков. За неговата работа и предстоящия концерт разказаха музикантите Ралица Ангелова от „Тоника" , Дони и Надя Ботева в студиото на „Здравей, България".

 

Йосиф Цанков е основоположник на родната забавна музика. Той е написал първите оперети, танга, валсове и малките песенни форми. През 50-те и 60-те години на миналия век той е отговорен музикален редактор на „Балкантон". Тогава са изпълнени най-красивите песни на българската естрада, каза певицата Нядя Ботева.

 

Неслучайно Цанков е наричан патриарх на българската забавна музика. Той разкрива и залага на гениалността в мелодията на песните, които създава, на което и учи много от младите тогава композитори. Затова хората си спомнят за него като за една положителна и безкрайно харизматична натура, обощиха гостите на "Здравей, България".

 

Последната му песен - „Вместо сбогом" е записана от „Тоника СВ" .

 

Голямото събитие ще се състои на 11 април в Зала 1 на НДК. Сред звездите, които ще излязат на сцената, са Дони, Йорданка Христова, Васил Петров, Мариана Попова.