Според примера от Европа, обаче, забраната не отказва пушачите от заведенията...

 

Пълната забрана за пушене на обществени места ще откаже хиляди българи от цигарите и ще намали значително заболеваемостта от рак и сърдечно-съдови болести, прогнозират лекари. Въпреки ползите за здравето ни обаче, собственици на заведения масово недоволстват, че вече търпят сериозни загуби от мярката.

 

Нина Димтирова е собственик на семеен ресторант с няколкототин места. Само преди месеци тя и близките й вложили около 60 хил. лева, за да обособят помещение за непушачи, според действащото изискване на здравните власти. Жената заяви, че в момента става абсолютно невъзможно да се възвърнат тези пари. „Оттук нататък не се знае какви ще са другите загуби, ако има отлив на клиенти" , допълни тя.

 

Според примера от Европа, обаче, забраната не отказва пушачите от заведенията.

 

Във Франция в сравнение с 2006 г. нарастването на посещенията в ресторантите е било с 1,6 %, а след въвеждането на забраната за пушене - се увеличават с 3% посещенията в барове и ресторанти. Това коментира д-р София Ангелова.

 

Ползите за здравето ни са неоспорими, уверяват лекарите. Един човек, който не пуши, но който е изложен на този страничен дим, за 8 часа работен ден поема токсични вещества, които са равни условно на 5 изпушени цигари, каза д-р Ангелова.

 

Лекарите отчитат, че пасивните пушачи боледуват много по-често от онкологични заболявания. С 25% е по-голям рискът да заболеят от сърдечно-съдови заболявания, с около 82% е по-висок рискът от мозъчно-съдови заболявания.

 

Според специалистите, забраната ще помогне и на голяма част от пушачите у нас да се откажат от вредния навик.

 

Репортер: Деница Суруджийска

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.